Preventielijn 0-2 jaar

Preventielijn 0-2 jaar

Een gezonde start is voor de groei van een kind uiterst belangrijk. Vanaf september 2022 zijn alle consultatiebureaus in de gemeente Venlo gestart met de preventielijn 0-2 jaar en vanaf september 2023 is de interventie uitgerold in heel GGD Limburg-Noord. Hierin is voor alle ouders met jonge kinderen structureel aandacht voor positieve gezondheid, preventie en in het bijzonder het bevorderen van een gezonde leefstijl. 

Jonge ouders krijgen bij elk contactmoment met het consultatiebureau extra informatie mee over voeding, bewegen en activiteiten. Zo krijgen ouders die langskomen voor het 3-maanden consult het pakket ‘Groentehapjes in tien stapjes’ mee en bij het 7-maanden consult ontvangen ze een speciale oefendrinkbeker en extra informatie over water drinken. Bij het 11-maanden consult ontvangen de ouders de gratis beweegbundel. Hiermee kunnen ze iedere dag van de week, door middel van tekeningen, filmpjes en beschrijvende teksten, een beweegspel met hun kind kunnen doen. Deze informatie en activiteiten zijn samengesteld door meerdere professionals van team Sport en Gezondheid gemeente Venlo (Venlo.fit), GGD Limburg-Noord, Venray Beweegt, Kinderfysiotherapie Venray en JOGG Nederland.

De aanpak in Venlo wordt positief ervaren door jonge ouders, medewerkers van het consultatiebureau en de lokale netwerken. Ouders zijn enthousiast over de pilot, blijkt uit de reacties: “Je kunt niet jong genoeg beginnen met bewegen, gezond eten en water drinken” en “Deze hulpmiddelen helpen écht om met de thema’s aan de slag te gaan”.

Ook de jeugdverpleegkundige ziet dat het aansluit op waar ouders mee bezig zijn. “Door middel van plaatjes bij de uitleg, is het ook eenvoudig inzetbaar voor anderstalige ouders”, aldus de jeugdverpleegkundige van GGD Limburg-Noord.

We hopen ook andere gemeenten te inspireren met onze preventielijn 0-2 jaar die, in samenwerking met een team van professionals en partners, in ontwikkeling blijft. Op deze manier werken we met zijn allen aan een mooie en gezonde leefstijl!

Heb jij vragen of wil jij met ons samenwerken, dan kun je ons bereiken door een mail te sturen naar Anne Bijlmakers: a.bijlmakers@venlo.nl

Anne Bijlmakers
Anne Bijlmakers